Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ λόγω ροής αέρα (Ψυκτικοί Θάλαμοι)
(Για τις απώλειες θερμότητας σε κατοικίες θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε επόμενη ανάρτηση)

Εκτός από τις κατοικίες, όπου η απώλειες θερμότητας έχουν σημαντικά επίδραση στη θέρμανση ή στη ψύξη των χώρων, εξίσου σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλες εφαρμογές. Εδώ θα εξετάσουμε την περίπτωση των ψυκτικών θαλάμων.





Οι ψυκτικοί θάλαμοι έχουν ευρεία χρήση στη βιομηχανία τροφίμων για την συντήρηση Α' υλών, ημι-έτοιμων αλλά και τελικών προϊόντων. Χρησιμοποιούνται, επίσης κατά κόρον και στα κέντρα διακίνησης ευπαθών προϊόντων (Logistic centers).



Λόγω κακής στεγάνωσης, συνήθως στις πόρτες, ή έλλειψης επαρκούς μόνωσης στα τοιχώματα λόγω ελαττωμάτων, έχουμε διαρροές με αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης της κατάλληλης θερμοκρασίας στο εσωτερικό των θαλάμων. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ή και καταστροφής των προϊόντων.
Ψυκτικοί θάλαμοι τοποθετούνται και σε αυτοκίνητα-ψυγεία για μεταφορά και διανομή προϊόντων στα καταστήματα πώλησης. Τα αποτελέσματα των απωλειών θερμότητας είναι και σ'αυτήν την περίπτωση αναλόγως καταστροφικά.


Μπορούμε προληπτικά, λοιπόν, να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις διενεργώντας έναν θερμογραφικό έλεγχο. Με τον θερμογραφικό έλεγχο στους θαλάμους όχι μόνο διαπιστώνουμε την ύπαρξη τυχόν διαρροών αλλά εντοπίζουμε και το ακριβές σημείο από το οποίο αυτή λαμβάνει χώρα.

Έτσι, κάνουμε άμεσα στοχευμένες επεμβάσεις και διορθώνουμε τα σφάλματα, εξοικονομώντας χρόνο επέμβασης και, κατά συνέπεια, χρήματα. Το κέρδος εστιάζεται σε 2 σημεία: κέρδος από την πρόληψη αλλοίωσης των ευπαθών προϊόντων και κέρδος από την σπατάλη ενέργειας που χάνεται από την άσκοπη κατανάλωση λόγω απωλειών.

"Είμαστε εκεί που μας χρειάζεστε!" 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου