Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Θα ζεσταθούμε οικονομικά φέτος ή μήπως όχι?


Μια διαφορετική προσέγγιση

Με απλά λόγια, τα οικονομικά της σύγχρονης αστικής οικογένειας βασίζονται στο ισοζύγιο «Έσοδα μείον Έξοδα». Τα τελευταία δύσκολα χρόνια, τα έσοδα συρρικνώνονται απελπιστικά (το γνωρίζουμε οι περισσότεροι!) και προσπαθούμε όλοι ορθολογικά να μειώσουμε και τα έξοδά μας. Ψωνίζουμε τα απαραίτητα, κόβοντας τα περιττά και γενικά προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις δύσκολες συνθήκες των καιρών, όποιες και αν θα είναι τελικά αυτές. Ο καθένας μας ξέρει!


Πως μπορείς όμως να αντιμετωπίσεις το κρύο του επερχόμενου χειμώνα ή ακόμα και τις υπερβολικές θερμοκρασίες του καλοκαιριού;

Ψάχνουμε, λοιπόν, οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης/ψύξης για να αντικαταστήσουμε τον λέβητα πετρελαίου για το χειμώνα και το κλιματιστικό για το καλοκαίρι. Με τις τιμές που θα φτάσει το πετρέλαιο φέτος, θα μας βγει ο «κούκος, αηδόνι», λένε οι μοίρες.

Λεφτά θα δώσουμε πάντως, όπως και να’ χει! Αυτό εξυπακούεται! Που όμως να επενδύσουμε;

Να βάλουμε αέριο; Να αγοράσουμε έναν καινούργιο λέβητα pellet; Ή μήπως μια ξυλόσομπα; Ή μήπως να βάλουμε 1-2 κλιματιστικά ακόμη; Λένε(;) ότι το ρεύμα είναι η πιο φθηνή λύση! Ή μήπως να αγοράσουμε μόνο ξύλα (ή και μπριγκέτες) και να τη «βγάλουμε» καίγοντάς τα στο τζάκι μας; Ή να κάνουμε το τζάκι μας «ενεργειακό», όπως το έκανε ο φίλος μας και είναι ενθουσιασμένος πριν καν το ανάψει ακόμα; Αυτές είναι οι λύσεις που κυκλοφορούν (σαν μόδα!) στη ελληνική αγορά καθώς και μερικές ακόμα για πιο «ψαγμένους» (αντλίες θερμότητας, θέρμανση δαπέδου, ηλιοθερμία).

Σε πρώτη φάση, είμαι υπέρ κάθε μιας από τις παραπάνω λύσεις όταν η απόφασή μας αναλύεται διεξοδικά, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες μας, που γενικά διαφέρουν από του φίλου ή του διπλανού μας.
Η απόφασή μας εξαρτάται από το που κατοικούμε (πόλη, χωριό, πολυκατοικία, μονοκατοικία, μικρό ή μεγάλο σπίτι), το ποιες είναι οι ανάγκες μας (μένουμε στο σπίτι μας αρκετές ώρες ή μας «βλέπει» μόνο για ύπνο;) και τι ποσά ξοδεύουμε γι’ αυτές τις ανάγκες μας, τελικά.

Και το σημαντικότερο: Να έχουμε διασφαλίσει ότι τα ποσά που πληρώνουμε για την θέρμανσή μας δεν «φεύγουν» από το παράθυρο αλλά «μένουν» μέσα στο σπίτι μας!
Δηλαδή, αν το σπίτι μας είναι καλά μονωμένο! Αν έχουμε αρκετά καλή μόνωση, λοιπόν, κοιτάμε για την περαιτέρω εξοικονόμηση. Η πραγματικότητα, όμως, της ελληνικής δομικής βιομηχανίας μέχρι σήμερα μας βεβαιώνει για το αντίθετο. Οι κατοικίες μας είναι, ως επί το πλείστον, μερικώς ως καθόλου μονωμένες.
Δηλαδή, από κάθε πχ λίτρο πετρέλαιο που καίμε το χειμώνα, «χαιρόμαστε» το μισό, ίσως και λιγότερο! Το υπόλοιπο διαφεύγει στο εξωτερικό περιβάλλον λόγω μονωτικής ανεπάρκειας. Τεράστια χρηματικά ποσά σπαταλούνται κάθε χρόνο λόγω κακής θερμομόνωσης. Και δυστυχώς, δε το βλέπουμε έτσι!


Από αμόνωτους τοίχους έχουμε 35% απώλειες θερμότητας, από πόρτες-παράθυρα (ακτινοβολία, διαρροές αέρα) 10-15%, από το έδαφος 15% και από τη στέγη 25% (τάξη μεγέθους).
Επομένως, μήπως θα ήταν καλύτερη επένδυση αν «ντύσουμε» το σπίτι μας; (Όλοι ρίχνουν ένα μπουφανάκι πάνω τους για να βγουν έξω το χειμώνα. Συμπληρωματικά, πίνουμε και ‘κανα κονιακάκι για να ζεσταθούμε!)

Τεχνικά, λοιπόν, ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (με κόστος περίπου 45-50€/m2), σε συνδυασμό με αντικατάσταση κουφωμάτων (εάν απαιτείται) με νέα θερμοδιακοπτόμενα, είναι η σωστότερη επενδυτική προσέγγιση για φέτος. (ταυτόχρονα, κάνουμε και ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας! Οι φόροι ρύπων είναι προ των πυλών! Ας μη γελιόμαστε!)
Η οικονομία που θα έχουμε εξαρτάται από την υπάρχουσα θερμομονωτική κατάσταση του σπιτιού μας. Εμπιστευτείτε έμπειρους μηχανικούς γι’ αυτό!

Και υπάρχει φυσικά τρόπος να το μάθουμε αυτό, αν δε το ξέρουμε ήδη. Μπορούμε να κάνουμε, π.χ. μια ενεργειακή επιθεώρηση ή ένα θερμογραφικό έλεγχο κελύφους για να «δούμε» την ενεργειακή ταυτότητα του σπιτιού μας και ανάλογα να πράξουμε. Πάντως, χωρίς μόνωση, κάνουμε τη μισή δουλειά!

Καλό χειμώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου