Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ

Έχουμε γράψει επανειλημμένα ότι για την αντιμετώπιση της αύξησης των εξόδων θέρμανσης κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα (καθώς έτσι φαίνεται παγιώνεται και για τους επόμενους!), προτείνουμε:

α) να μη πετάξουμε για κανένα λόγο το σύστημα θέρμανσης που έχουμε ήδη εγκατεστημένο (τον λέβητα πετρελαίου, δηλαδή!) και

β) αν θέλουμε να επενδύσουμε με σκοπό την εξοικονόμηση, καλό θα ήταν να κοιτάξουμε την περίπτωση της Εξωτερικής Θερμομόνωσης της κατοικίας, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες θερμότητας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με μονοκατοικίες, παλιές κατασκευές κλπ.







Τα οφέλη είναι βέβαια εξίσου σημαντικά σε όλες τις περιπτώσεις, δεδομένου των εν γένει κατασκευαστικών προβλημάτων, ειδικά στο θέμα της μονωτικής επάρκειας των κατοικιών στη χώρα μας.


Το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ'οίκον" είναι, επίσης ένα καλό οικονομικό κίνητρο το οποίο πιστεύουμε να επεκταθεί, διότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να μειωθεί σημαντικά το μέγεθος του ενεργειακού μας αποτυπώματος. Έχουμε μιλήσει ήδη για τους φόρους ρύπων κατοικίας που βρίσκονται "προ των πυλών"!!!


Ας πάρουμε, λοιπόν, το σενάριο ότι με οποιοδήποτε τρόπο (με ή χωρίς την οικονομική στήριξη του εν λόγω προγράμματος!), ξεκινάμε τη διαδικασία για την βελτίωση της θερμομονωτικής ικανότητας της κατοικίας μας.





Θα αναφέρουμε παρακάτω το πως μια θερμογράφιση της περιοχής των επεμβάσεων, πριν και μετά, μπορεί να μας βοηθήσει στην βιωσιμότητα της επένδυσής μας.


Σε πρώτη φάση, πριν κάνουμε οτιδήποτε θα πρέπει να "δούμε" την έλλειψη μόνωσης της κατοικίας μας. Τα κύρια, δηλαδή, σημεία από τα οποία χάνουμε θερμότητα, κυρίως από τις λεγόμενες θερμογέφυρες. Και αυτό συμβαίνει χειμώνα-καλοκαίρι διότι τον μεν χειμώνα θερμαίνουμε το χώρο μας και κάποια από αυτή τη θερμότητα "βγαίνει" προς το περιβάλλον και χάνεται, το δε καλοκαίρι "μπαίνει" ζέστη στο χώρο μας και κάνει το κλιματιστικό μας να μη σταματάει καθόλου.


Και στις 2 περιπτώσεις καταλαβαίνουμε ότι καταναλώνουμε ενέργεια που την πληρώνουμε αλλά δεν την απολαμβάνουμε!!!

"Βλέπουμε", λοιπόν, μέσω των θερμογραφικών απεικονίσεων (ή θερμογραφήματα ή θερμοφωτογραφίες) τα προβλήματα στη μόνωση του σπιτιού μας και έτσι αποφασίζουμε να κάνουμε μια συμπληρωματική εξωτερική μόνωση.




Μέσω όμως αυτών των απεικονίσεων "βλέπουμε" επίσης και άλλα προβλήματα που ενδεχομένως χρειάζονται επέμβαση ΠΡΙΝ εφαρμόσουμε ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης. Παραδείγματος χάριν, μια υγρασία  σε εξωτερικό τοίχο (φούσκωμα στον σοβά) που μπορεί να προέρχεται από διαρροή σε σωληνώσεις. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να επιδιορθώνονται οπωσδήποτε διότι μπορεί, εκ των υστέρων, να βλάψουν οτιδήποτε εφαρμόσουμε από πάνω τους και να το καταστρέψουν.

Αφού τώρα έχουμε τελειώσει με την εφαρμογή του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, καλό θα ήταν να κάνουμε έναν ακόμα θερμογραφικό έλεγχο για να συγκρίνουμε την κατάσταση των τοίχων μας πριν και μετά. Έτσι θα μπορέσουμε να δούμε τι πετύχαμε (η θερμότητα μέσα από το σπίτι μας δε χάνεται πλέον!) αλλά και να ελέγξουμε την σωστή εφαρμογή του συστήματος.

Αυτό τον έλεγχο μπορούμε να τον κάνουμε περιοδικά, με την αρχή κάθε χειμερινής περιόδου, για να προλαβαίνουμε πιθανές αστοχίες του συστήματος και να κάνουμε, εάν χρειάζεται, στοχευμένες επεμβάσεις.  


Όλες οι παραπάνω προτάσεις απευθύνονται τόσο στους ιδιοκτήτες των κατοικιών όσο και στις τεχνικές εταιρείες που εφαρμόζουν συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης.

Οι εταιρείες μπορούν με την βοήθεια της θερμογραφίας να παρέχουν ένα πλήθος πληροφοριών στους πελάτες τους καθώς και μια εγγύηση ότι τα έργα τους θα έχουν σταθερή απόδοση σε βάθος χρόνου.

Θερμογραφία
Η Τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία σας!!!
Δείτε τα πράγματα...αλλιώς!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου