Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Καθώς τελειώνει σιγά-σιγά το καλοκαίρι και πλησιάζει πάλι ο χειμώνας, σίγουρα μας έρχονται στο μυαλό και προγραμματίζουμε ανάλογα διάφορα μερεμέτια που χρειάζονται για το σπίτι.
 

Τελευταία ακούγεται κατά κόρον ο όρος θερμομόνωση κατοικίας. Αλλά όταν χάνουμε θερμότητα από το κέλυφος της κατοικίας μας, αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουμε από το … λογαριασμό. Μπορούμε να κάνουμε, βέβαια, μια θερμογράφιση (θερμογραφική μελέτη) και να «δούμε» αν και από που χάνουμε θερμότητα, λόγω ελλιπούς θερμομόνωσης. Και μετά μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας. Βέβαια, κάτι που δεν είναι και πολύ γνωστό: Και η θερμομόνωση χρειάζεται υγρομόνωση!


Όταν όμως έχουμε ελλιπή υγρομόνωση (ή υδατοστεγάνωση ή υγροστεγάνωση), τα αποτελέσματα δυστυχώς θα τα δούμε κάποια στιγμή και μέσα στο σπίτι μας και ειδικά στα ταβάνια κάτω από την ταράτσα ή στους πλαϊνούς εκτεθειμένους τοίχους. Οι τυχόν διαρροές από ελαττωματικές σωληνώσεις επιδιορθώνονται όταν εντοπιστούν. Για τις «διαρροές» από την ταράτσα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά για μακροχρόνια εξασφάλιση. Με μια θερμογράφιση, μπορούμε να δούμε εάν υπάρχουν νερά μέσα στο δώμα και, κατ’επέκταση, εάν το πρόβλημα είναι κοντά!!!


Ένα βασικό, λοιπόν, πρόβλημα είναι η προστασία της περιουσίας μας από την είσοδο των νερών της βροχής, με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα. Πρέπει να φροντίσουμε, λοιπόν για την υγρομόνωση της κατοικίας μας είτε στην ταράτσας είτε στα πλαϊνά μέρη, ανάλογα με το είδος του σπιτιού μας (πολυκατοικία, μονοκατοικία, μεζονέτα κλπ).


Σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας:
  • ·  Ιδιαιτερότητα επιφάνειας (ταράτσα, πλαϊνά κλπ): Δίνω όσες περισσότερες λεπτομέρειες μου ζητηθούν ή ζητώ επίσκεψη τεχνικού πριν την απόφασή μου. Ζητώ επόπτευση και λύση ΕΙΔΙΚΑ για το δικό μου χώρο και όχι μια παρόμοια λύση με τον γείτονα ή τον κουμπάρο. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
  • ·  Προδιαγραφές υλικών: πολλά τα καλά υλικά αλλά, ανάλογα με την εφαρμογή, πρέπει να ξέρουμε να επιλέξουμε ή να αφήσουμε τη δουλειά σε κάποιον που ξέρει.
  • ·  Εφαρμογή/Συνεργεία: το κάνω μόνος μου ή αναθέτω σε επαγγελματίες με εγγύηση εφαρμογής;
  • ·  Διάρκεια ζωής της λύσης & εγγυήσεις: θέλω να πληρώνω λίγο ΚΑΘΕ χρόνο ή θέλω να «καθαρίσω» για μια 10ετία τουλάχιστον; Σοβαρές εγγυήσεις δίνουν μόνο οι εταιρείες που παράγουν τα υλικά αλλά και που αναλαμβάνουν οι ίδιες και την εφαρμογή της λύσης στην κατοικία μας.
  • ·  Συνδυασμός με κατάλληλο σύστημα θερμομόνωσης, εάν απαιτείται.

Όλα τα παραπάνω δίνουν ένα τελικό κοστολόγιο για την περίπτωσή μας.
Αν θέλουμε, μπορούμε με τα ίδια χαρακτηριστικά να αναζητήσουμε μια καλύτερη τιμή στην αγορά και να προχωρήσουμε.
Προσοχή: ψάχνουμε για καλύτερα κοστολόγια χωρίς παρεκκλίσεις από την αρχική εκτίμηση! Εάν παρεκκλίνουμε σημαντικά, με σκοπό την δραστική μείωση του τελικού κόστους, ε, τότε ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!



ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου