Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Έλεγχος απόδοσης & καλής λειτουργίας


Εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει αρκετά γνωστή σαν έννοια η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο χρησιμοποιώντας Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις. Αυτές μπορούν να τοποθετηθούν σε στέγες σπιτιών (έως 10KW) ή σε φωτοβολταϊκά πάρκα για μεγαλύτερες παραγωγές. Πολλές τέτοιες μονάδες υπάρχουν σήμερα εγκατεστημένες στη χώρα μας. Οι συμβάσεις για τις διασυνδεδεμένες εγκαταστάσεις ισχύουν για 25 χρόνια. 


Ωραία! Λειτουργούν, λοιπόν και κερδίζουμε χρήματα!
Θα πρέπει όμως να μπορούμε και να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα σε όλη την διάρκεια των 25 χρόνων και κυρίως να παράγουν την ενέργεια για την οποία σχεδιάστηκαν. Δηλαδή, να μην υπολειτουργούν.
Με τη χρήση της θερμογραφίας μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό, ελέγχοντας την λειτουργία και αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών συστοιχιών. Με θερμογραφικούς ελέγχους των πάνελ συλλογής του ηλιακού φωτός, αποκαλύπτονται τα στοιχεία εκείνα (κυψέλες, δίοδοι σύζευξης κλπ) τα οποία παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση ή πιθανώς και βλάβες. Ένα πάνελ μετατρέπει σε ποσοστό 8-13% της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας σε ενέργεια, Άρα γίνεται επιτακτική ανάγκη να ελέγχεται για την απόδοσή του για να μπορεί να διατηρεί την απόδοσή του σε αυτό τουλάχιστον το επίπεδο.




Ελέγχονται, επίσης, εκτός από τις συστοιχίες των πάνελς και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης: inverters, ηλεκτρολογικοί πίνακες και υποπίνακες (πίνακες μέσης και χαμηλής τάσης σε υποσταθμούς), κυτία σύνδεσης κλπ. Γενικά, μπορεί να ελεγχθεί όλη η εγκατάσταση.

Τι κερδίζουμε?
  • Οι έλεγχοι γίνονται σε πραγματικό χρόνο (σε πλήρη λειτουργία)
  • Εντοπίζονται άμεσα τα πιθανά σφάλματα και επισπεύδονται οι εργασίες αποκατάστασης.
  • Δε χάνουμε χρόνο από την παραγωγή ενέργειας που είναι και το πρώτο ζητούμενο.
  • Μειώνουμε τον χρόνο υπολειτουργίας του συστήματος.
  • Αποφεύγουμε πιθανή διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης.
  • Ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα μείωσης απόδοσης/κερδών.
Περιοδικοί ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ έλεγχοι, λοιπόν, μπορούν να μας δώσουν μια πλήρη εικόνα της επένδυσής μας και να προλάβουν πιθανά προβλήματα που θα καταστήσουν επισφαλή την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΙ έλεγχοι (όταν, δηλ, παρουσιαστεί πρόβλημα στην απόδοση του συστήματος) θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ΑΜΕΣΑ το πρόβλημα και να το διορθώσουμε μειώνοντας έτσι τους νεκρούς χρόνους λειτουργίας της επένδυσής μας και ελαχιστοποιώντας τις απώλειες κέρδους




Ο ήλιος ανατέλλει και δύει κάθε μέρα εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μας δίνει ενέργεια.
Πρέπει λοιπόν να μπορούμε και να διασφαλίσουμε ότι εκμεταλλευόμαστε αυτή την ενέργεια απρόσκοπτα για μεγάλο διάστημα. 

ΤΩΡΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!!

Η ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ !!!


Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Θα ζεσταθούμε οικονομικά φέτος ή μήπως όχι?


Μια διαφορετική προσέγγιση

Με απλά λόγια, τα οικονομικά της σύγχρονης αστικής οικογένειας βασίζονται στο ισοζύγιο «Έσοδα μείον Έξοδα». Τα τελευταία δύσκολα χρόνια, τα έσοδα συρρικνώνονται απελπιστικά (το γνωρίζουμε οι περισσότεροι!) και προσπαθούμε όλοι ορθολογικά να μειώσουμε και τα έξοδά μας. Ψωνίζουμε τα απαραίτητα, κόβοντας τα περιττά και γενικά προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις δύσκολες συνθήκες των καιρών, όποιες και αν θα είναι τελικά αυτές. Ο καθένας μας ξέρει!


Πως μπορείς όμως να αντιμετωπίσεις το κρύο του επερχόμενου χειμώνα ή ακόμα και τις υπερβολικές θερμοκρασίες του καλοκαιριού;

Ψάχνουμε, λοιπόν, οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης/ψύξης για να αντικαταστήσουμε τον λέβητα πετρελαίου για το χειμώνα και το κλιματιστικό για το καλοκαίρι. Με τις τιμές που θα φτάσει το πετρέλαιο φέτος, θα μας βγει ο «κούκος, αηδόνι», λένε οι μοίρες.

Λεφτά θα δώσουμε πάντως, όπως και να’ χει! Αυτό εξυπακούεται! Που όμως να επενδύσουμε;

Να βάλουμε αέριο; Να αγοράσουμε έναν καινούργιο λέβητα pellet; Ή μήπως μια ξυλόσομπα; Ή μήπως να βάλουμε 1-2 κλιματιστικά ακόμη; Λένε(;) ότι το ρεύμα είναι η πιο φθηνή λύση! Ή μήπως να αγοράσουμε μόνο ξύλα (ή και μπριγκέτες) και να τη «βγάλουμε» καίγοντάς τα στο τζάκι μας; Ή να κάνουμε το τζάκι μας «ενεργειακό», όπως το έκανε ο φίλος μας και είναι ενθουσιασμένος πριν καν το ανάψει ακόμα; Αυτές είναι οι λύσεις που κυκλοφορούν (σαν μόδα!) στη ελληνική αγορά καθώς και μερικές ακόμα για πιο «ψαγμένους» (αντλίες θερμότητας, θέρμανση δαπέδου, ηλιοθερμία).

Σε πρώτη φάση, είμαι υπέρ κάθε μιας από τις παραπάνω λύσεις όταν η απόφασή μας αναλύεται διεξοδικά, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες μας, που γενικά διαφέρουν από του φίλου ή του διπλανού μας.
Η απόφασή μας εξαρτάται από το που κατοικούμε (πόλη, χωριό, πολυκατοικία, μονοκατοικία, μικρό ή μεγάλο σπίτι), το ποιες είναι οι ανάγκες μας (μένουμε στο σπίτι μας αρκετές ώρες ή μας «βλέπει» μόνο για ύπνο;) και τι ποσά ξοδεύουμε γι’ αυτές τις ανάγκες μας, τελικά.

Και το σημαντικότερο: Να έχουμε διασφαλίσει ότι τα ποσά που πληρώνουμε για την θέρμανσή μας δεν «φεύγουν» από το παράθυρο αλλά «μένουν» μέσα στο σπίτι μας!
Δηλαδή, αν το σπίτι μας είναι καλά μονωμένο! Αν έχουμε αρκετά καλή μόνωση, λοιπόν, κοιτάμε για την περαιτέρω εξοικονόμηση. Η πραγματικότητα, όμως, της ελληνικής δομικής βιομηχανίας μέχρι σήμερα μας βεβαιώνει για το αντίθετο. Οι κατοικίες μας είναι, ως επί το πλείστον, μερικώς ως καθόλου μονωμένες.
Δηλαδή, από κάθε πχ λίτρο πετρέλαιο που καίμε το χειμώνα, «χαιρόμαστε» το μισό, ίσως και λιγότερο! Το υπόλοιπο διαφεύγει στο εξωτερικό περιβάλλον λόγω μονωτικής ανεπάρκειας. Τεράστια χρηματικά ποσά σπαταλούνται κάθε χρόνο λόγω κακής θερμομόνωσης. Και δυστυχώς, δε το βλέπουμε έτσι!


Από αμόνωτους τοίχους έχουμε 35% απώλειες θερμότητας, από πόρτες-παράθυρα (ακτινοβολία, διαρροές αέρα) 10-15%, από το έδαφος 15% και από τη στέγη 25% (τάξη μεγέθους).
Επομένως, μήπως θα ήταν καλύτερη επένδυση αν «ντύσουμε» το σπίτι μας; (Όλοι ρίχνουν ένα μπουφανάκι πάνω τους για να βγουν έξω το χειμώνα. Συμπληρωματικά, πίνουμε και ‘κανα κονιακάκι για να ζεσταθούμε!)

Τεχνικά, λοιπόν, ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (με κόστος περίπου 45-50€/m2), σε συνδυασμό με αντικατάσταση κουφωμάτων (εάν απαιτείται) με νέα θερμοδιακοπτόμενα, είναι η σωστότερη επενδυτική προσέγγιση για φέτος. (ταυτόχρονα, κάνουμε και ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας! Οι φόροι ρύπων είναι προ των πυλών! Ας μη γελιόμαστε!)
Η οικονομία που θα έχουμε εξαρτάται από την υπάρχουσα θερμομονωτική κατάσταση του σπιτιού μας. Εμπιστευτείτε έμπειρους μηχανικούς γι’ αυτό!

Και υπάρχει φυσικά τρόπος να το μάθουμε αυτό, αν δε το ξέρουμε ήδη. Μπορούμε να κάνουμε, π.χ. μια ενεργειακή επιθεώρηση ή ένα θερμογραφικό έλεγχο κελύφους για να «δούμε» την ενεργειακή ταυτότητα του σπιτιού μας και ανάλογα να πράξουμε. Πάντως, χωρίς μόνωση, κάνουμε τη μισή δουλειά!

Καλό χειμώνα!

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ λόγω ροής αέρα (Ψυκτικοί Θάλαμοι)
(Για τις απώλειες θερμότητας σε κατοικίες θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε επόμενη ανάρτηση)

Εκτός από τις κατοικίες, όπου η απώλειες θερμότητας έχουν σημαντικά επίδραση στη θέρμανση ή στη ψύξη των χώρων, εξίσου σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλες εφαρμογές. Εδώ θα εξετάσουμε την περίπτωση των ψυκτικών θαλάμων.





Οι ψυκτικοί θάλαμοι έχουν ευρεία χρήση στη βιομηχανία τροφίμων για την συντήρηση Α' υλών, ημι-έτοιμων αλλά και τελικών προϊόντων. Χρησιμοποιούνται, επίσης κατά κόρον και στα κέντρα διακίνησης ευπαθών προϊόντων (Logistic centers).



Λόγω κακής στεγάνωσης, συνήθως στις πόρτες, ή έλλειψης επαρκούς μόνωσης στα τοιχώματα λόγω ελαττωμάτων, έχουμε διαρροές με αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης της κατάλληλης θερμοκρασίας στο εσωτερικό των θαλάμων. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ή και καταστροφής των προϊόντων.
Ψυκτικοί θάλαμοι τοποθετούνται και σε αυτοκίνητα-ψυγεία για μεταφορά και διανομή προϊόντων στα καταστήματα πώλησης. Τα αποτελέσματα των απωλειών θερμότητας είναι και σ'αυτήν την περίπτωση αναλόγως καταστροφικά.


Μπορούμε προληπτικά, λοιπόν, να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις διενεργώντας έναν θερμογραφικό έλεγχο. Με τον θερμογραφικό έλεγχο στους θαλάμους όχι μόνο διαπιστώνουμε την ύπαρξη τυχόν διαρροών αλλά εντοπίζουμε και το ακριβές σημείο από το οποίο αυτή λαμβάνει χώρα.

Έτσι, κάνουμε άμεσα στοχευμένες επεμβάσεις και διορθώνουμε τα σφάλματα, εξοικονομώντας χρόνο επέμβασης και, κατά συνέπεια, χρήματα. Το κέρδος εστιάζεται σε 2 σημεία: κέρδος από την πρόληψη αλλοίωσης των ευπαθών προϊόντων και κέρδος από την σπατάλη ενέργειας που χάνεται από την άσκοπη κατανάλωση λόγω απωλειών.

"Είμαστε εκεί που μας χρειάζεστε!" 



Σάββατο 14 Ιουλίου 2012


ΜΟΝΩΣΗ : Το πρώτο ενεργειακό βήμα!


Σε μια απλή προσέγγιση, τα οικονομικά της σύγχρονης οικογένειας βασίζονται στο ισοζύγιο Έσοδα-Έξοδα. Τα τελευταία δύσκολα χρόνια, τα έσοδα συρρικνώνονται απελπιστικά και προσπαθούμε όλοι ορθολογικά να μειώσουμε και τα έξοδά μας. Ψωνίζουμε τα απαραίτητα, κόβουμε τα περιττά και γενικά προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.
Πως μπορείς όμως να αντιμετωπίσεις το κρύο του χειμώνα ή ακόμα και τις υπερβολικές θερμοκρασίες του καλοκαιριού; Ψάχνουμε, λοιπόν, οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης/ψύξης για να αντικαταστήσουμε το πετρέλαιο και το κλιματιστικό.



Πολλοί λίγοι όμως βλέπουν σοβαρά και τον περιορισμό των θερμικών απωλειών στο σπίτι τους (μόνωση).

Τα σπίτια στην Ελλάδα, γνωρίζουμε καλά, ότι έχουν σημαντικά προβλήματα στη μόνωση. Η θερμομονωτική επάρκεια των σπιτιών και των κτιρίων γενικότερα είναι από μέτρια ως χαμηλή. Έτσι μεγάλα ποσά θερμότητας που παράγονται από όποιο μέσο θέρμανσης και να χρησιμοποιούμε (πετρέλαιο, αέριο, κλιματιστικό, τζάκι κλπ) πχ ο λέβητας πετρελαίου, χάνονται με αποτέλεσμα: περιττά έξοδα!!!

Δηλαδή, από κάθε πχ λίτρο πετρέλαιο που καίμε το χειμώνα, «χαιρόμαστε» το μισό! Το υπόλοιπο διαφεύγει στο εξωτερικό περιβάλλον λόγω μονωτικής ανεπάρκειας των τοίχων και της οροφής του σπιτιού μας.


Ελέγχοντας, λοιπόν την μονωτική επάρκεια του σπιτιού μας, κάνουμε τις κατάλληλες βελτιώσεις. Σε πρώτη φάση, ένας θερμογραφικός έλεγχος του κελύφους μπορεί να μας δώσει σημαντικά στοιχεία για την θερμομονωτική συμπεριφορά της υπάρχουσας κατασκευής και να μας οδηγήσει σε στοχευμένες κινήσεις για τη βελτίωσή της. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε μια κατάλληλη συμπληρωματική μόνωση, σε περιπτώσεις ανεπάρκειας.

Μ’ αυτές τις κινήσεις κάνουμε το πρώτο (και σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας!) «ενεργειακό βήμα» και «κρατάμε» μέσα στο σπίτι μας τη ζέστη ή και τη ψύξη που παράγουμε και πληρώνουμε αδρά.
Όταν διασφαλίσουμε μια επαρκή μόνωση, μπορούμε περαιτέρω να είμαστε σίγουροι ότι μια τροποποίηση στο είδος του καυσίμου θα μας φέρει ακόμα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Χωρίς μόνωση, κάνουμε τη μισή δουλειά!!!


Συμβουλευτείτε μας!!!
  

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Έλεγχος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

Εικόνες σαν κι αυτές συναντάμε στη Βιομηχανία και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Είναι αποτέλεσμα, συνήθως "κακών" ηλεκτρολογικών συνδέσεων οι οποίες δε φαίνονται με "γυμνό" μάτι.

Με τη έγκαιρη προληπτική επιθεώρηση των γενικών πινάκων της βιομηχανικής μονάδας, αποφεύγουμε φαινόμενα όπως τα παραπάνω, κερδίζοντας επίσης το κόστος μη-λειτουργίας της μονάδας μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης ή και την πλήρη αλλαγή της ηλεκτρικής αντικατάστασης. Για να μην αναφέρουμε το κόστος αντικατάστασης πιθανώς πληγέντος εξοπλισμού (συνήθως, μεγάλης αξίας).

Με τακτική, λοιπόν, θερμογραφική επιθεώρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων έχουμε πολλαπλό κέρδος και τη σιγουριά ότι ενδεχόμενες βλάβες στο νευραλγικό αυτό σημείο κάθε βιομηχανικής μονάδας, φαντάζουν αρκετά μακρινές.

Παρακάτω φαίνονται σε χαρακτηριστικές φωτογραφίες θερμογραφικών ελέγχων σε βιομηχανικές μονάδες, τμήματα του ελεγχθέντος εξοπλισμού. Καθαρά διακρίνουμε σημεία που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς και τμήματα στα οποία πρέπει να γίνουν επεμβάσεις, με αντικατάσταση κατεστραμένου εξοπλισμού.

 Κακή επαφή καλωδίου

Καλωδιώσεις για περαιτέρω έλεγχο

Πρόβλημα με ασφάλεια - ¨Ελεγχος ή Αντικατάσταση

 Καλωδιώσεις για περαιτέρω έλεγχο

Κακές επαφές καλωδιώσεων

Διάφορες περιπτώσεις ανάγκης ηλεκτρολογικών παρεμβάσεων

Άλλη μια κακή επαφή καλωδίου

Προστατέψτε την επιχείρησή σας !!!
Εμπιστευτείτε την προληπτική συντήρηση του εξοπλισμού σας !!!
Κάντε έναν ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΚΟ έλεγχο!!!